fotografie en sculptuur in dialoog

05/2015>06/2015
fotografie en sculptuur in dialoog
Stéphane G. Schollaert – Luk Wets
U bent van harte uitgenodigd op de tentoonstelling
clair / obscur
 zaterdag en zondag 30 en 31 mei, 6 en 7 juni  2015
14u > 18u en op afspraak
ten huize van Stéphane Zwarte Molenstraat 33 1671 Elingen (Pepingen) Parking omgeving kerk op wandelafstand
Stéphane -02 532 45 23                       Luk -02 396 28 17  – 0485 023 167
Stéphane G. Schollaert Doctor in de Geneeskunde (Université Libre de Bruxelles 1953). Specialisatie: radiografie en medische fotografie. Sinds 1986 oriënteert hij zich naar auteursfotografie. Deze laat passie voor de fotografie is de opflakkering van een herinnering uit de kindertijd. Zijn vader, een goed amateurfotograaf in de jaren dertig, vroeg hem vaak om hulp bij het werk in de donkere kamer. De revelatie van het latente beeld, een uitvinding van die tijd, zal voor hem altijd iets wonderlijks inhouden. Bekoord door het visuele, blijven beelden hem steeds fascineren. Verzamelingen uit de kindertijd, kleurprenten, postkaarten, magazines en geïllustreerde tijdschriften, maken al gauw plaats voor een steeds groeiende en blijvende interesse voor de plastische kunsten. Zo zal het fotograferen de resultante worden van de kracht van de beelden en van de esthetische fascinatie voor creaties van geest en hart. Zijn specialisatie in radiografie is niet zonder betekenis geweest in een loopbaan gekenmerkt door de aantrekkingskracht van het zichtbare. Na dertig jaar omgaan met medische beelden probeert hij, via de fotografie van de laatste jaren, de heldere lichten van zijn kinderjaren terug te vinden. In de herfst van 2000 heeft het Musée des Beaux Arts van Mons, aan het publiek een belangrijke retrospectieve voorgesteld, die meer dan 130 beelden van zijn fotografisch werk bevatte.
Het is intussen 15 jaar geleden dat hij samen met Luk tentoonstelde en wou dit heel graag nog eens overdoen.
Luk Wets Heeft als beeldend kunstenaar tal van artistieke interesses: schilder, beeldhouwer, maar vooral installatiekunstenaar met voorkeur voor in situ kunstprojecten. Kunst in de publieke ruimte houdt rekening met de specifieke eigenheid van de gekozen plek. De natuur als tentoonstellingsruimte voegt supplementair betekenis toe en draagt bij tot de interpretatie van het werk. De toeschouwer kan zijn eigen verhaal rond het kunstwerk creëren. Zo komt interactie tot stand tussen het kunstwerk, de toeschouwer en de omgeving. Ook taal gebruikt hij vaak als element in de zoektocht naar de raakvlakken met de ruimtelijke context.
Hij is curator voor Crelan (jaarlijks 3 tentoonstellingen in de hoofdzetel te Anderlecht), is medeoprichter van het Collectief Pep-In-Gen (PIG) sinds 1993 en Kunst in Pepingen (KIP) sinds 2007.
Is laureaat van verscheidene nationale en internationale wedstrijden en dit jaar geselecteerd voor de kunsttriënnale Beaufort 2015. Als deel van de groepsinstallatie in de kerk van Blankenberge toont hij een maquette – inspelend op het thema- als ontwerp bestemd voor monumentale uitvoering. Deze installatie is een idee van het collectief A Dog Republic dat met hun omvangrijk project ‘Musée Promenade’ in alle kustgemeenten aanwezig zal zijn. ( 21 juni – 21 september)
Op de tentoonstelling clair/obscur toont hij nieuwe sculpturen in zwart marmer (Noir de Mazy) en schenkt daarbij vooral aandacht aan de huid van de steen, geïnspireerd door de gevoelige afdrukken in de analoge zwart-witfotografie.